



2009 – 2014 EEA GRANTS PROGRAMME

NATIONAL CLIMATE POLICY

PRE-DEFINED PROJECT

"DEVELOPMENT OF THE NATIONAL SYSTEM FOR GREENHOUSE GAS INVENTORY AND REPORTING ON POLICIES, MEASURES AND PROJECTIONS"

Nr.4.3-23/EEZ/INP-002

Training seminar on QA/QC procedures in Industrial Processes including F-gases

21st - 22nd May, 2015, Riga, Latvia

Ministry of Environmental Protection and Regional Development (MEPRD)

Peldu street 26/28, Riga, Room 201

Preliminary Agenda

Thursday, 21 May, 2015 Room 201

09.30 - 10.00	Welcome of participants
10:00-10:15	Introducing. Objectives and outline of the seminar
15 min	Opening by Agita Gancone, MEPRD
10:15-10:45	Experience with Industrial Emissions Reporting and QA/QC in Norway
30 min	Elin Økstad, Norwegian Environment Agency
10:45-11:15	Industrial Processes sector. Presentation on overview of data obtaining, emission estimation,
30 min	QA/QC procedures. Aiva Puļķe, LEGMC
11:15-11:30	Coffee break
11:30-12:00	IPCC Methodology for Estimation of Emissions of Fluorinated Greenhouse Gases
30 min	Torgrim Asphjell, Norwegian Environment Agency
12:30-13:00 30 min	F gases reporting in Latvia. Presentation on overview of data obtaining, emission estimation, QA/QC procedures.
	Vita Ratniece, LEGMC
13:00-14:00	Lunch
14:00-14:30	Norwegian activity data collection of F gas emission calculations
30 min	Torgrim Asphjell, Norwegian Environment Agency
14:30-15:00	Discussions
30 min	

	All participants
15:00-15:30 30 min	Emission estimation from Solvents Use <i>Līga Rubene</i>
15:30 -16:00	Coffee break
16:00- 18:00	Discussions and consultations All participants
18:00	End of the day

Friday, 22 May, 2015 Room 201

10:00 – 12:00	IP sector. Collection of open questions and potential problems related to IP reporting. Discussion of solutions and possible answers, identification of issues that need further clarification. Identification of cross-cutting issues. Improvements in QA/QC procedures. Vita Ratniece, Aiva Puļķe, Līga Rubene, Torgrim Asphjell, Elin Økstad
	Coffee break
10:00 – 12:00	Continuation of IP sector part. Discussions
12:00-13:00	Lunch
13:00-16:00	F-gases. Collection of open questions and potential problems related to F-gases reporting. Discussion of solutions and possible answers, identification of issues that need further clarification. Identification of cross-cutting issues. Improvements in QA/QC procedures. Vita Ratniece, Aiva Puļķe, Līga Rubene, Torgrim Asphjell, Elin Økstad
	Coffee break
13:00-16:00	Continuation of F-gases part. Discussions. Wrap-up and conclusions All participants
16:00	End of the seminar