logo

24.11.2015.

Lai novērtētu Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014. gada perioda programmas “Nacionālā klimata politika” (turpmāk – programma) ieviešanas progresu, 2015. gada 20.novembrī Rīgā un Ādažos norisinājās programmas starpposma novērtējuma seminārs.

Semināru atklāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk - VARAM) Attīstības instrumentu departamenta direktore Iruma Kravale, uzsverot programmas ieguldījumu Latvijas valsts klimata politikas uzlabošanā un Eiropas Ekonomikas zonas valstu savstarpējā sadarbībā.
 
Semināra atklāšanā ar uzrunu piedalījās V.E. Norvēģijas Karalistes vēstnieks Latvijā Steinars Ēgils Hāgens, Norvēģijas Vides aģentūras Ārlietu nodaļas programmas vecākais padomnieks Trigve Hallingstads un Norvēģijas Civilās aizsardzības direktorāta vecākais padomnieks Erlings Kverneviks, uzsverot labo sadarbību programmas īstenošanā starp Latviju un Norvēģiju, kā arī vēlot sekmīgu programmas mērķu sasniegšanu.

Semināra pirmajā daļā dalībnieki tika iepazīstināti ar programmas īstenošanas izvērtējumu, programmas ietekmi uz nacionālās klimata politikas īstenošanu Latvijā un piemēriem par līdz šim sasniegtajiem rezultātiem trīs grantu shēmas “Sabiedrības zināšanu uzlabošana par klimata pārmaiņām”
projektiem, dalībnieki tika iepazīstināti ar E-mobilitātes nozīmību un nepieciešamību, ar ilgtspējīgas vides politikas veicināšanas aktivitātēm mazo un vidējo uzņēmumu vidū, kā arī bioekonomikas modeļa izstrādi bioloģisko resursu ilgtspējīgai izmantošanai klimata pārmaiņu samazināšanai.

attēls

Baltijas Vides Foruma pārstāve Ingrīda Brēmere

Tāpat dalībnieki tika iepazīstināti ar diviem atklātā konkursa “Inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība un Ilgtspējīgu ēku būvniecība” projektiem, dodot ieskatu energoefektīvas sporta zāles būvniecības norisē Ādažos un inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrādē singāzes ieguvei.

Pasākuma otrajā daļā klātesošajiem tika dota iespēja apskatīt vienu no atklātā konkursa projektiem klātienē. Dalībnieki devās braucienā uz Ādažiem, lai apskatītu Ādažu Brīvās Valdorfa skolas energoefektīvās sporta zāles būvniecības progresu un iepazītos ar specifiskajiem paņēmieniem, kas šo sporta zāli padarīs energoefektīvu. Projekta apskates laikā klātesošajiem bija iespēja uzdot jautājumus projekta būvuzraugam, kā arī sporta zāles arhitektam par ēkas energoefektivitāti un būvniecības specifiku.

attēls

Semināra otrā daļa Ādažu Brīvajā Valdorfa skolā

Pateicamies par dalību semināra viesiem un ceram, ka tika iegūta noderīga informācija un idejas tālākajam darbam.

Zemāk ir pieejamas semināra dalībnieku prezentācijas:

1.       Ilgtspējīgas vides politikas pārvaldības veicināšana MVU sektorā 
2.       
Inovatīvas biomasas gazifikācijas tehnoloģijas izstrāde singāzes ieguvei
3.       Bioekonomikas modeļa izstrāde bioloģisko resursu ilgtspējīgai izmantošanai klimata pārmaiņu samazināšanai un pielāgošanās kapacitātes celšanai
4.       Programmas ietekme nacionālās klimata politikas īstenošanā Latvijā 
5.       
E-mobilitātes veicināšana Latvijā klimata pārmaiņu novēršanai
6.       Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009.-2014.gada perioda programma “Nacionālā klimata politika”
7.       Projekts "Ādažu Brīvās Valdorfa skolas sporta zāles būvniecība"