VARAM īstenotais projekts “Atbalsts IKT zināšanu kapacitātes paaugstināšanai MVU, veicinot izaugsmi un inovācijas (SKILLS+) ir otrās fāzes noslēguma daļā. Šobrīd notiek projekta partneru Rīcības plānu īstenošana. Pavisam projekts īsteno 11 Rīcības plānus 11 partnervalstīs, arī Latvijā.

Latvijā, projekta īstenošanas laikā, sadarbībā ar ieinteresētajām pusēm, kā piemēram Ekonomikas ministriju, LIKTA, IT Klasteris, Vidzemes plānošanas reģionu, Zemgales plānošanas reģionu u.c.,  kuras aktīvi iesaistījās projekta pasākumos un aktivitātēs, tika identificētas problēmas, kas saistītas ar uzņēmēju zemajām e-prasmēm, zemo informētības līmeni un digitālo stratēģiju trūkumu gan valstī, gan uzņēmumos. Projekta ietvaros tika pētītas situācijas citos reģionos, notika pieredzes apmaiņas vizītes, kuru laikā gan partneri, gan iesaistītās puses varēja meklēt problēmu risinājumus partneru reģionos. Latvijas puse augstu novērtēja Norvēģijas (Trondheima) un Somijas (Kajani) partneru nopietno pieeju stratēģiju izstrādē tieši uzņēmēju digitalizācijas, e-prasmju veicināšanai, kas ir sniegusi labus rezultātus, ar ko viņi var lepoties Eiropas un pasaules līmenī. Ņemot vērā minēto partneru pieredzi, lai veicinātu digitālās plaisas mazināšanu un uzlabotu politikas dokumentus,  VARAM savā Rīcības plānā iekļāva aktivitāti – jauna digitālās stratēģijas virziena izveide uzņēmējiem. Minētā aktivitāte turpmāk tika īstenota izstrādājot Digitālās transformācijas pamatnostādnes 2021 – 2027.gadam (DTP), kurās atsevišķi tika izstrādāta sadaļa “Digitālās prasmes un izglītība” sabiedrībai, tajā skaitā par digitālajām prasmēm uzņēmējiem. Rīcības virziens “Digitālās prasmes un izglītība” tika izstrādāts, veicinot šo pamatnostādņu pārējo rīcības virzienu sekmīgu ieviešanu. Tas tika veidots saskaņā ar Nacionālo attīstības plānu 2021.-2027.gadam, Latvijas nozaru attīstības plānošanas dokumentiem un ņemot vērā Eiropas Savienības stratēģiskās plānošanas dokumentos izvirzītajām prioritātēm. 

DTP tiek uzsvērts, ka tehnoloģiju straujas attīstības un izmaiņu dēļ uzņēmējiem ir nepieciešamas intensīvas investīcijas darba spēkā. Nepieciešams veicināt kvalifikācijas paaugstināšanu, veicinot tehnoloģisko inovāciju ieviešanu un produktivitātes paaugstināšanu, tādējādi reaģējot uz tirgus pieprasījumu pēc starpdisciplināriem speciālistiem tādās darbības jomās kā IKT sistēmu izstrāde, ieviešana un uzturēšana, datu zinātne, ietverot darbu ar lielajiem datiem, mākslīgo intelektu un mašīnmācīšanos, IKT procesu pārvaldību un kiberdrošību. To var panākt motivējot darba devējus ieguldīt darbinieku kvalifikācijas celšanā, plaši izmantojot 2021.-2027. gada plānošanas periodā pieejamos ES atbalsta instrumentus un programmas, t.sk., Eiropas digitālās inovācijas centru sniegtās iespējas paaugstināt kvalifikāciju Digitālas Eiropas programmas specifisko mērķu jomās, kas ietver mākslīgo intelektu, kiberdrošību un augstas veiktspējas skaitļošanu.

Plānots, ka DTP tiks apstiprinātas Ministru kabinetā līdz š.g. nogalei un izstrādātie stratēģiskie virzieni un pieejamie ES atbalstainstrumenti sniegs atbalstu uzņēmumu turpmākai attīstībai un konkurētspējas uzlabošanai.

Projekta pirmās fāzes laikā notika dažādi pieredzes apmaiņas pasākumi, kuru laikā projekta partneri iepazinās ar valstu dažādo pieredzi un līmeņiem e-prasmju politikas veicināšanas jomā. Lai iepazītu valstu dažādo pieredzi un labās prakses, tika organizēti semināri, kuros piedalījās partnervalstu politikas veidotāji, uzņēmēji un nevalstisko organizāciju pārstāvji, sniedzot viedokļus un diskutējot par reģionālo plaisu mazināšanu uzņēmēju prasmju un konkurētspējas paaugstināšanā, nepieciešamajiem infrastruktūras uzlabojumiem, apmācību un informētības pasākumiem, ar kuru palīdzību tiktu uzlabota atsevišķa valstu un kopējā politika un politikas instrumenti valstīs un Eiropā kopumā.

Lai veiksmīgi noslēgtu SKILLS+ projektu, vadošais partneris, Saksijas – Anhaltes (Vācija) Reģionālās attīstības un transporta ministrija organizē noslēguma konferenci, lai partneri un iesaistītās puses diskutētu par paveikto projekta īstenošanas gaitā un dalītos ar iespaidiem un rezultātiem. Noslēguma pasākuma diskusijā piedalīsies Latvijas IT Klastera izpilddirektore Aiga Irmeja.

SKILLS+ noslēguma konferencei tiešsaistē no Vācijas iespējams reģistrēties šeit 

Vairāk informācijas par projektu un pasākumu Facebook lapā un  Interreg Europe SKILLS+ mājas lapā